ÇAĞ KOLEJİ  -  BAYBOĞAN EĞİTİM VAKFI  -  ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ KURUCUSU

Kurucumuz Yaşar BAYBOĞAN

 

"Bugün dünyanın en önemli meselesi şahsımca eğitimdir ama esasen sorunun özünde ise kaliteli ve enternasyonel eğitim imkanları sunabilmektedir. Bu imkanlar sunulduğu takdirde Türk gençliği çok rahatlıkla dünya ile rekabet edebilecek düzeye erişeceğine inancım sonsuzdur. Bu felsefe doğrultusunda önce Çağ Koleji'ni, daha sonraBayboğan Eğitim Vakfı'nı ve nihayetinde ise hayalim olan Çağ Üniversitesi'ni kurdum. Bu kurumların başarısı için maddi ve manevi bütün imkanlarımı, tecrübelerimi ve hayatımdaki bütün herşeyimi seferber ettim. Şuna inanıyorum, ülkemizdeki genç beyinlere eğitim açısından gerçek manasıyla ciddi imkanlar sunulursa, Türkiye'yi en önemli uluslar arasına sokacak ve en üstün başarılara imza atacaklarından hiç kuşkum yok."

Yaşar BAYBOĞAN, 1937 yılında Adana Karaisalı doğumludur. Anadolu'daki ilk Vakıf Üniversitesi'nin kurucusu olan BAYBOĞAN çiftçi bir babanın oğludur. 

Adana Ticaret Lisesi'ni bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi'nde İktisat eğitimi almış, aynı üniversitede yüksek lisans çalışmalarını yapmış ve bu dönemde yine aynı üniversitede dersler vermiştir. Öğrencilik yıllarında Çukurova Öğrenci Cemiyeti Başkanlığı yaparak henüz 22 yaşında iken o güne kadar çözümlenememiş olan öğrenci yurdu sorununu; sıfır bütçe ile devraldığı dernek çalışması kapsamında biri İstanbul'da, diğeri de Ankara'da olmak üzere, iki öğrenci yurdu satın almakla gerçekleştirdi.

Üniversitenin ardından, birincilikle kazandığı Emlak Bankası Müfettişliği'ne başladı. Ardından Emlak Bankası Adana Merkez Müdürlüğü'ne atanan en genç müdür oldu. O dönemde müdürlük görevini yürüttüğü şube, Türkiye'nin en çok kar eden şubesi seçildi. Ayrıca BAYBOĞAN, banka müdürlüğü yıllarında İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi'nin Adana'ya getirilişinde yoğun çaba harcadı ve yer temininde aktif rol oynadı. O tarihlerde dahi Çukurova'yı bir üniversite şehri olarak görmeyi arzu etti. Ardından Ege Bölge Müdürlüğü görevini üstlendi. Toplam 17 yıl finans sektörünün içinde bulundu. Daha sonra emekliliği beklemeden özel sektöre geçti ve o tarihlerde 6500 işçi çalıştıran Ortadoğu'nun ve Balkanların en büyük tekstil kuruluşu olan Paktaş Fabrikalarının Genel Müdürlüğü görevini yürüttü

Özel sektör görevinin ardından da Yaşar BAYBOĞAN, kendi kurduğu işletmesinde pamuk ve susam ihracatı yaptı. Uzun yıllar çalıştığı devlet sektörü, özel sektör ve kurduğu işletmelerdeki çalışmaları sonrasında ise, her daim dile getirdiği gibi "her şeyi devletten beklememek gerektiği" inancından hareketle, tamamen kendi girişimleriyle, 1986 yılında Anaokulu, İlköğretim Okulu, Anadolu Lisesi ve Fen Lisesi'nden oluşan Çağ Koleji'ni; 1996 yılında Bayboğan Eğitim Vakfı'nı, 1997 yılında Anadolu'nun ilk Vakıf Üniversitesi olan Çağ Üniversitesi'ni ve yine 1997 yılında bölgemizin ilk Hukuk Fakültesi'ni kurarak eğitim alanındaki idealini gerçekleştirdiğini ispatladı.

İki dönem Türkiye Özel Okullar Birliği Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı'nı da yürüten BAYBOĞAN; Adana Rotary Kulübü, Çukurova Rotary Kulübü, Tarsus Rotary Kulübü, Türkiye Özel Okullar Birliği, Adana Soroptimist Kulübü, Adana Çukurova Kulübü meslek hizmet ödüllerini ve 2010 yılında Mersin ilinde en çok sosyal güvenlik primi ödeyen işveren ödülünü almış; vefatından bir ay önce de Ankara'da yaşayan "Çukurovalılar Derneği" tarafından "yılın eğitimcisi" seçilmişti. İyi derecede İngilizce bilen Yaşar BAYBOĞAN, eğitim faaliyeti dışında zirai işletmeler sahibidir. Evli olup Lütfi Musa BAYBOĞAN ile Gökhan BAYBOĞAN adında iki erkek çocuğa ve Melisa BAYBOĞAN ile Selin Aysen BAYBOĞAN adında iki kız toruna sahiptir.  Ülkemiz ve milletimiz için unutulmayacak hizmetlere mühür basan Kurucumuz, 7 Temmuz 2011 tarihinde hakkın rahmetine kavuşmuştur. Böylesine mümtaz, eğitim aşığı, memleket sevdalısı bir şahsiyet olarak sonsuza dek gönüllerimizde yaşayacaktır. Ruhu şad olsun.